Tájékoztató a szülőknek a csecsemőkori fejlődési zavarok kezelési lehetőségeiről

 

Tisztelt Szülők!

 

Ezt a tájékoztatót az Önök számára készítettük, hogy segítsünk az eltérő fejlődésű csecsemők és kisgyermekek szármára elérhető fejlesztő módszerek közötti eligazodásban.

Alapelvünk, hogy joguk van mindent tudni gyermekük állapotáról. A szakemberek részletesen ismertetik Önökkel a diagnosztikai, terápiás és rehabilitációs teendőket és lehetőségeket.

Ha kisbabájuk a korai megszületés vagy a születés körüli időszakban átélt betegségek miatt veszélyeztetett csecsemő, akkor a szülészetről intenzív osztályra vagy Perinatalis Intenzív Centrumba kerül. Innen gyógyulása után legtöbbször koraszülött osztály lesz átmenetileg az otthona, amíg el nem éri azt a testsúlyt és azt az állapotot, amely mellett már biztonságos az otthoni ellátása.

Azok a koraszülöttek és újszülöttek, akiknek korai idegrendszeri tünetei vannak, vagy további kivizsgálásra szorulnak, Budapesten fejlődésneurológiai osztályra kerülnek. Itt, ha úgy ítélik meg, hogy az elszenvedett károsodás kóros irányba viszi a fejlődést, akkor beállítják a neuroterápiát. Ez azt jelenti, hogy az édesanya a megadott kezelési terv szerint, a csecsemő napirendjéhez igazítva mozgatja a csecsemőt. Szaknyelven, az elemi mozgásmintákat gyakoroltatjuk, ennek kapcsán  a központi idegrendszer aktiválásával veleszületett mozgásmintákat váltunk ki és ezáltal erősítjük az idegpályákat. Ez a Katona –módszer. Emellett fejlődéspszichológus is felméri a csecsemő állapotát és fejlesztő feladatokat ad a szülőknek.

Vidéken a koraszülöttek utógondozása a Perinatalis Intenzív Centrumokban történik, ahol  gyermekorvos és gyermekneurológus kollégák állítják be a neuroterápiát és követik a csecsemők fejlődését.

A Perinatalis Intenzív Centrumok és koraszülött osztályok egy részében szakgyógytornászok, már a legkisebb súlyú babáknál is, egy speciális, kézzel végzett kezelést, Dévény-módszert kezdenek el. Ennek célja, az izomtónus normalizálása az izmok és inak ingerlésén keresztül. A manuális technika a gerincvelőbe és az agyba is juttat impulzusokat.  

Létezik más, gyógytornászok által végzett eljárás is, amely a koraszülöttek gyengéd, passzív mozgatásával igyekszik az akadályokat elhárítani a mozgásfejlődés útjából.

A babák hosszabb-rövidebb ápolási időszak után hazakerülnek. Utógondozásuk ezt követően a házi gyermekorvosra és a védőnőre hárul.

Célszerű lenne, ha minden veszélyeztetett koraszülött és újszülött fejlődését fejlődésneurológiában jártas gyermekneurológus követhetné nyomon. A nyomonkövetés során az említett szakember szervezné meg a komplex ellátást, melynek során több alkalommal fel kell mérni a csecsemő fejlettségét gyógypedagógus vagy fejlődéspszichológus, gyógytornász vagy konduktor segítségével. Minden esetben fontos, hogy a szakemberek segítsék a szülőket a fejlesztési lehetőségek közötti eligazodásban.

A gyermekneurológus és a fejlesztő szakemberek a gyermek állapota és a család visszajelzései alapján tudják az egyéni kezelési tervet módosítani. Ez sajnos nincs így minden esetben.

A másik életút, ha a védőnő, a házi gyermekorvos, vagy Önök úgy ítélik meg, hogy gyermekük nem fejlődik megfelelően. Ilyenkor a diagnózis felállításához gyermekneurológust kell felkeresni. A vizsgálatok során a szakember a gyermek állapota, életkora és a talált eltérések figyelembe vételével fogja kialakítani a teendőket. Sokszor van szükség kiegészítő vizsgálatokra, szemészetre, hallásvizsgálatra, laborvizsgálatokra, képalkotók  / UH, MR, stb. / használatára.. Ezek segítségével próbáljuk meg az eltérő fejlődés okát megkeresni, így jutunk el a diagnózishoz. Akkor teljes a kivizsgálás, ha gyógypedagógus vagy pszichológus és gyógytornász, pontos vizsgálatokkal a gyermek értelmi- és mozgásfejlettségi állapotát is megállapítja. A kivizsgálás legtöbbször járóbeteg rendelésen történik, csak bizonyos vizsgálatok esetén van szükség kórházi ellátásra.

Fontos, hogy a szakember a család számára is érthetően foglalja össze az eredményeket. Ezután kell kiválasztani a gyermekük állapotának megfelelő kezelési módot, úgy hogy ez a család számára elérhető és igénybe vehető legyen.

Ha a vizsgálatok során az értelmi fejlődés vagy a beszédfejlődés megkésettségét találják a szakemberek, akkor 2-3 éves korig egyéni gyógypedagógiai fejlesztést és tanácsadást javasolunk.

Ha a vezető tünet az izomtónus eloszlási zavar, kóros izomtónus, amely lazább vagy feszesebb izomzatot jelent, akkor a Dévény-féle manuális terápiától várjuk a javulást. Sok helyen ez a terápia nem érhető el. Ilyen esetekben csecsemők és kisgyermekek ellátásában gyakorlott gyógytornászt vagy konduktort jó felkeresni és törekedni arra, hogy a gyermek egyéni mozgásterápiát kapjon. A csecsemő állapotától függően a szakemberek sokszor adnak tanácsot az otthoni ellátáshoz, játékhoz, mozgatáshoz is.

Kifejezett egyensúlyzavar, általános éretlenség, magatartási és viselkedési gondok esetén a szenzoros terápiákkal, pl. Ayres, HRG(Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika) stb. érünk el javulást.

Olyan gyermekeknél ahol a vezető tünet a súlyos mozgászavar és enyhébben érintett az értelmi fejlődés, a konduktív terápiát javasoljuk, ez a Pető-módszer.

A súlyos érzékszervi károsodással élők speciális ellátása a megfelelő intézményekben megvalósul.

A kiegészítő, egyéb terápiák hatásosságáról és gyermekük esetében történő alkalmazhatóságáról mindig kérjék a szakemberek segítségét / pl. babaúszás, gyógyúszás, lovasterápia stb./.

Az eltérően fejlődő gyermekek közösségbe való beilleszkedésének feltétele a megfelelő intézmény /bölcsőde, óvoda, iskola/ megtalálása. Ebben a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottságok véleménye ad eligazítást és segítséget.

 Amennyiben van internet lehetőségük, a terápiákról bővebben olvashatnak a világhálón is.